Tuesday, May 4, 2010

APSAL KO KECOH SANGAT???? SUKE HATI AKU LA…

Pasti ramai di luar sana mendapat tohmohan sebegini rupa tatkala ketika memberi nasihat dan teguran kepada rakan mahupun sesiapa sahaja. Kadang2 juga, kita diri sendiri bersifat sedemikian. Pelbagai faktor yang boleh menyebabkan hal ini berlaku.

Dalam kita cuba menasihati rakan kita melakukan perkara-perkara yang baik (amal makruf), tetapi ia tidak mahu medengarnya, maka usahlah kite terus menasihatinya buat sementara waktu. Sekiranya kita terus memberi “ceramah” , mungkin akan menimbulkan rasa benci, bosan dan marah. Dalam kata yang mudah JANGAN CARI PASAL!!!..

Namun, kita seelok2nya mencari jalan penyelesaian terbaik, sebagai contoh mencari orang yang lebih ia hormati dan takut, pasti kata2 nasihat dari mereka akan meruntum hatinya. Selain itu juga, mungkin kesilapan diri kita yang cakap xserupa bikin..alahai.. justeru, cuba memperbaiki diri kita adalah method utamanya..

KONKLUSI..

Memberi nasihat untuk membantu seseorang agar melaksanakan amal makruf dan nahi mungkar, merupakan kewajipan setiap orang. Ini dijelaskan sendiri oleh Allah SWT dalam firmanNya.

“Wajiblah ada dia antara kamu suatu umat (golongan) yang menyeru (manusia) kepada melakukan kebaikan, menyuruh berbuat yang baik dan melarang berbuat yang jahat. Mereja itulah orang-orang yang berjaya (bahagia).” (Ali-Imran:104)

“Kamu sekalian adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan untuk kepentingan manusia, kamu menyuruh berbuat kebaikan dan melarang berbuat kejahatan dan kamu beriman kepada Allah.” (Ali-Imran: 110)